باشگاه خبری فراساحل: بدین ترتیب پیش بینی رفتار مخزن، آسان تر شده و میتوان نرخ بازیافت را تا 40 درصد افزایش داده و درآمدهای بالادستی را نیز تا 5 درصد بهبود دهیم. یکی دیگر از ویژگیهای مهم این فناوری را باید دارا بودن یکپارچگی تجهیزات دانست. به گزارش باشگاه خبری فراساحل با توسعه فناوریهای دیجیتال در 20 سال گذشته، صنعت نفت و گاز در حال گذار به عصر دیجیتال و استفاده از اینترنت اشیای صنعتی و تحلیل دادههای انبوه برای افزایش چرخه عمر فعالیتهای اکتشاف و تولید است. به عنوان مثال، نرم افزار ویس آو د اویل فیلد شرکتهالیبرتون از توانایی یکپارچه نمودن عملیات سرچاهی با فعالیتهای اداری و رایانههای ابری در کوتاه ترین زمان ممکن برخوردار است. فناوری باعث شده تا ما بسیاری از نرم افزارهای سرچاهی عرضه شده در فاصله سالهای 2000 تا 2010 میلادی را کنار گذاشته و بر دادههای عملیاتی تمرکز نماییم.
فناوریهایی نظیر اینترنت صنعتی اشیا، تحلیلهای لبه، تحلیل دادههای انبوه و محاسبات ابری ما را قادر خواهد ساخت که جمع آوری و انتقال دادههای بیشتری را در کوتاه ترین زمان و سریعتر و با بهره گیری از مدلهای شبیه سازی دقیق تر انجام دهیم. نرم افزار ویس آو اویل فیلد ازاین فناوریها استفاده کرده و همه دادهها را در اجزای زنجیره تامین عملیات تولید یکپارچه میکند. بدین ترتیب میتوان تحلیلهای چند دامنه ای انجام داد و دادههای انبوه به دست آمده را با بیشترین کارایی تحلیل کرد. فناوری عامل پیش برنده پایش، تحلیل و بهینه سازی چرخههای عملیات تولید به شمار میرود.عملیات تولید در میدان نفتی دیحیتال، همه بخشها را پوشش داده و با ایجاد هماهنگی میان بخشهای مختلف نظیر چاه، تجهیزات سرچاهی، سامانههای پایش تولید و تجهیزات فراورش و انتقال، بیشینه تولید پایدار را فراهم میکند. مدلهای ایجاد شده با دادهها، پیچیدگیهای فرآیندهای مدیریت مخزن را کاهش میدهد. ارایه پیشنهادهای اصلاحی از دیگر مزایای این سامانههای نوظهور دیجیتال به شمار میرود.
یکپارچگی با اینترنت صنعتی اشیا
در مسیر دسترسی برخط به دادههای چاهها و تجهیزات، فناوری از ارتباطات بدون سیم برای متصل نمودن تجهیزاتی نظیر حسگرها و عملگرها براساس سامانههای اینترنت اشیا استفاده میشود. این تجهیزات به یک شبکه پایش خودکار متصل میشود که اطلاعات لحظه ای عملیات و کارکرد واحدها را به مرکز منتقل مینماید. تجهیزات حسگر و اندازه گیری به صورت خودکار به یک شبکه کنترلی متصل میشوند که از قابلیت روزآمدی قابلیتها و تعامل با سایر بخشها برای دریافت بازخورد، اشتراک اطلاعات و تصحیح عملکرد برخوردار است. حسگرهای میادین دیجیتال انبوهی از دادهها نظیر فشار، دما، سطح، مقدار جریان، سرعت پمپ، ویدیو، حرکت و موقعیت کارکنان را نشان میدهند. مقایسه با عملکرد گذشته از دیگر ویژگیهای این فناوری محسوب میشود. گفتنی است که تجهیزات صنعت نفت در چارچوب اینترنت اشیا از استقلال بیشتری برخوردارند.
کارشناسان معتقدند، با شبیه سازی عملیات و ارایه جذاب و تصویری نتایج بررسی و پایش دادهها میتوان به تصمیمهای کارآمدتری دست یافت. شرکتهای مشاور و سازنده تجهیزات میادین دیجیتال با درک چالشها و مشکلات شرکتهای اکتشاف و تولید تلاش میکنند راه را برای دستیابی به بیشینه کارایی و کاهش هزینه همراه با افزایش درآمدها هموار کنند. در سالهای اخیر و در سایه در پیش گرفتن راهبرد کاهش هزینه در شرکتهای نفتی و دیجیتالی شدن عملیات، هزینههای سرمایه گذاری شرکتهای بالادستی و میان دستی تا 20 درصد کاهش یافته است. تعدادی از شرکتها استفاده از فناوری پیشرو و کارای تصویربرداری چهار بعدی را در دستور کار قرار داده اند. این فناوری در مقایسه با تصویربرداری سه بعدی، از امکان پیش بینی تغییرات جریان در اعماق مخزن برخوردار است. بدین ترتیب پیش بینی رفتار مخزن، آسان تر شده و میتوان نرخ بازیافت را تا 40 درصد افزایش داده و درآمدهای بالادستی را نیز تا 5 درصد بهبود دهیم.یکی دیگر از ویژگیهای مهم این فناوری را باید دارا بودن یکپارچگی تجهیزات دانست.
فناوری دادههای ابری نیز دراثربخشی آن و بهبود کارایی همه بخشهای عملیات، نقشی انکارنشدنی داشته است. فراموش نکنید که فناوریهای دیجیتال از ویژگی برنامه ریزی تعمیرات پیشگیرانه نیز برخوردارند. این موضوع میتواند به کاهش زمان از دست رفته، مدیریت هزینهها و بالا رفتن قابلیت اعتمادپذیری تجهیزات منجر شود. تجهیزات اینترنت صنعتی اشیا با جمع آوری دادههای میدان، از ارتباطات در بستر سرعت بالا برخوردارند. این راه حلهای رقابتی در افزایش تولید چاههای نفت و گاز بسیاری از نقاط دنیا، کارنامه ای ارزشمند داشته اند. از سوی دیگر، با وجود اینکه از عمر چندانی برخوردار نیستند، اما آینده ای جذاب، فراگیر و در حال توسعه خواهند داشت.
کد خبر : 4756
ارتباط با سردبیر : info@opc.ir
نویسنده: سزار ای. براوو مترجم: محسن داوری منبع: ماهنامه EP